Türkiye’deki Nogay Türkleri ve Kültürleri Üzerine Bir İnceleme - Nurefşan ÇETİNTAŞ (Türk Uygarlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, 2023)
Nogaylar günümüzde farklı coğrafyalarda varlığını devam ettiren Kıpçak Türkleridir. Nogay adı ilk Altın Orda Devleti’nde karşımıza çıkıp daha sonrasında bir boy adı olarak varlığını günümüze kadar getirmiştir. Nogayların tarihine dair bilgileri mensubu oldukları ya da savaş, yağma, ticaret ve benzeri durumlar ile temasta bulundukları devletlerin tarihinden öğrenmekteyiz. Bilgilerin dolaylı olarak elde edilmesinin başlıca nedeni ise Nogayların bozkır tarzı göçer hayat yaşamış olmalarıdır. Elde edilen bu bilgiler doğrultusunda Deşt-i Kıpçak bölgesinde bozkır tipi göçer hayat yaşadıkları ve siyasi olaylar neticesinde dağıldıkları, bir kısmının da Türkiye’ye göç ettiği bilinmektedir. Bu makalede ise Türkiye’ye göç eden ve burada uzun yıllardır yaşayan Nogay Türklerinin tarihine ve kültürlerine yer verilmiştir. Kültürleri hakkındaki bilgiler ise EskişehirAnkara illerindeki Nogay Türkleri ile yapılan sözlü tarih araştırmasıyla tespit edilip, bir bütün şeklinde ortaya koyulmaya çalışılmıştır.