KORE’NİN ESKİ KAYNAKLARINDA GÖRÜLEN GEYİK MOTİFİNİN ANLAMI - HYO-JOUNG KİM (Türk Uygarlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, 2023)
Bugüne kadar yapılan araştırmalar Kore kültürünün Altay kültürleri ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bazı halk edebiyatı ürünlerinden elde edilen veriler de bu tezi doğrulamaktadır. Kore kültür ve edebiyatında sıkça görülen kutsal geyik motifi de bunlardan biridir. Tarihi ve kültürel birçok kaynakta görülen bu motif içerdiği şamanist unsurlar ve kutsallık gibi yönleri bakımından Altay kültüründeki karşılıklarıyla tam bir paralellik sergilemektedir. Ayrıca çeşitli mezarlardan çıkarılan buluntular ve mağara resimleri de bu benzerliği desteklemektedir. Bütün bunların ışığında Kore ve Altay Kültürlerinin tarihin eski dönemlerinden beri birbirleriyle çok yakın bir bağlantı içerisinde olduklarını söylemek doğru olacaktır.