SİR TARDUŞLAR - AHMET TAŞAĞIL (Türk Uygarlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, 2023)
Boylar halinde yaşama Orta Asya Türk tarihinin eski ve yeni devirlerinin en önemli gerçeklerinden biridir. Bir başka deyişle boylar ve boy sistemi geçmişten günümüze uzanan bir köprüdür. Gök-Türk tarihi döneminde(542-745) bir çok boy tarih sahnesinde belirmiş, mühim tarihi roller oynamışlardır. İlk önceleri Töles adıyla anılan boylar topluluğu, 603 yılından sonra her bir boyun kendi adıyla kaynaklara geçmesi suretiyle farklı mecraya kaymıştır. 627’de Doğu Gök-Türk devletinin zayıflaması üzerine, boylar tamamen güçlenmişler ve bağımsız hareket etmeye başlamışlardı. Bunların içinde o zaman en kuvvetlisi Sir Tarduşlar idi. Bu incelememizde Sir Tarduş boyunun tarihini ele almaya çalışacağız.